Plivanje

Plivanje savršen način za rehabilitaciju

Ima mnogo onih koji tvrde da je plivanje savršen način za rehabilitaciju. Bitno je napomenuti da težina ljudskog tela u vodi tri puta manja nego na kopnu. Svi pokreti su usporeni i mogućnost istezanja se svodi na minimum. Hladna bazenska voda skuplja krvne sudove, i time otežava krvarenje.

Mnogi su imali odlične rezultate nakon nekoliko meseci upornog plivanja. Jedna trogodišnja studija sprovedena u Portugaliji, u kojoj je učestvovalo 15 osoba sa hemofiljom pokazuje značajno smanjenje broja epizoda krvarenja a usled toga pozitivan efekat na kvalitet osoba sa hemofilijom i značajnu ekonomsku uštedu.

Nakon ovakvih rezultata verovatno je logičan sled događaja da kod nas pokušamo isto. To bi bio najbolji način za oporavak i rehabilitaciju. Hirurški zahvati bi trebali da slede tek nakon neuspelog pokušaja oporavka na prirodan način. Treba se posvetiti tome i imati volju. Početak nikad nije lak, ali ko istraje u tome, može se nadati boljem životu.

Nažalost u našoj zemlji, bazen nije dostupan svakome, i često je cena vrlo nepristupačna kao i dostupnost samom bazenu.Onda je i razumno to što nije uobičajeno da se primenjuje ovakav vid rehabilitacije. Možda bi uz podršku zvaničnih vlasti, mogla da se ostvari mogućnost i dostupnost svima, i to je nešto čemu treba svi da težimo.